04 oktober 2007

Svenska pirater i finsk teve

Finska YLE körde ett långt inslag om pirater och svenska Piratpartiet igår den 3 oktober 2007. Finns på nätet på http://areena.yle.fi/toista?id=848635. Bra tillfälle att öva finska för alla nybörjare.

Inslaget om pirater börjar ca 80% in i programmet, efter ett inslag om optionsskandaler i margarinbranschen eller nåt (jag kan tyvärr inte finska själv).

Några inledande ord från programledaren, sen en skärm som det står uTorrent på. Sedan kommer Janne Lindgren, Stockholm, in och förklarar (på svenska) vad han tycker är bra med fildelning, och visar hur man gör rent praktiskt.

Sen kommer Rick gåendes mot kameran i dramatiska slow-motion-bilder, och börjar förklara:

- Fildelning är samhällspositivt, det är en oehörd positiv kraft för samhället. Det innebär att plötsligt har alla tillgång till hela samhällets samlade kunskap och kultur. 24 timmar om dygnet, 7 dar i veckan, var de än befinner sig. Det är mycket större än när de allmänna biblioteken kom för ungefär hundra år sedan. Det är en fantastisk utveckling, och det är bara gamla monopol som sitter i vägen för det.

Sen bilder från piratdemonstrationen i juni 2006, och Janne Lindgren tonar in och påpekar att alla undersökningar visar att de som laddar ner mest är de som går mest på bio, köper mest film, köper mest CD-skivor. Fildelare bör behandlas som konsumenter.

Speakern redogör för valresultatet, och ett klipp från valvakan 2006 där Rick talar:

- Även om vi inte är nöjda med de siffror vi får idag, så innebär de siffrorna fortfarande att politikerna måste tänka sig för både en och två gånger innan de inskränker medborgerliga rättigheter. Och det, det ska vi vara jävligt stolta över!

Sen fortsätter intervjun med Rick och han pratar om att vi gärna kommer ut i skolor, och att unga människor förstår de här frågorna. Klipp till Janne Lindgren, som gläds åt att ha laddat hem ett avsnitt av Heroes (textat på franska, vilket han får att låta som en ytterligare fördel). Sen Rick, som påpekar att det nog inte är många år tills dess att en vanlig mobiltelefon kan innehålla hela den samlade musikhistorien. Hur har de tänkt att stoppa spridning då?

- Det här tåget har gått, men det finns ett antal personer som står kvar på perrongen och skriker "hej, lyssna på mej, vi tjänade ju pengar en gång i tiden, ska inte vi få ha kvar våra monopol?"

- Nej, tyvärr, det ska ni inte, säger Rick och ser ganska nöjd ut.

Sen fortsätter programmet med att intervjua antipiraterna på deras kontor, men det vet väl alla vad de brukar säga, så det ska jag inte ta upp plats med här. Dessutom förstår jag som sagt inte finska. Därefter är det några finska aktivister, men eftersom även de av naturliga skäl talar finska kan jag tyvärr inte säga vad de säger heller.

Jag vet inte hur länge inslaget kommer att ligga på nätet (tänk om tevebolagen bara kunde låta allting ligga kvar så att länkar fortsätter fungera), men just nu finns inslaget som sagt på http://areena.yle.fi/toista?id=848635.

PS. Om det är någon som ser programmet som tror sig se ett gruvligt brott utspela sig inför sina öppna ögon, vill jag påminna om att allt man ser på teve inte är på riktigt. Det förekommer väldigt mycket trickfilmande i branschen. ;)


Bloggen Christian Engström (pp) har flyttat. Kommentera gärna det här inlägget på nya stället.

Inga kommentarer: