25 september 2007

Christian Engström, pirat

Jag har tänkt börja blogga här, och inleder med att presentera mig själv.

Jag är 47 år, programmerare, vice ordförande i Piratpartiet och tidigare aktivist mot mjukvarupatent.

Aktivist mot mjukvarupatent

Inom ramen för den europeiska organisationen FFII, Foundation for a Free Information Infrastructure, deltog jag aktivt i arbetet med att påverka i första hand europaparlamentarikerna till att säga nej till förslaget att införa mjukvarupatent i Europa via ett EU-direktiv. Så skedde också i juli 2005, då europaparlamentet avvisade direktivsförslaget slutgiltigt.

Det var första gången någonsin som europaparlamentet har dödat ett direktivsförslag redan i andra läsningen, och en av de första gångerna överhuvudtaget som en pan-europeisk aktiviströrelse lyckats påverka lagstiftningsarbetet i Bryssel i nämnvärd utsträckning.

Mitt engagemang i frågan väcktes i samband med att jag deltog i en konferens om mjukvarupatent anordnad av FFII i europaparlamentet i Bryssel april 2004. Väl hemkommen tog jag initiativet till att starta en svensk underavdelning FFII.se tillsammans med andra svenska aktivister, och var vice ordförande i föreningen under det första året.

När vi drog igång den svenska föreningen skrev jag den ursprungliga versionen av FFII.se:s webplats, och ansvarade under ett års tid för att fortlöpande publicera nyheter i notisform, och skriva pressreleaser för föreningen.

Jag gjorde också den svenska översättningen av sajten NoSoftwarePatents.com, och arbetade på andra sätt med att försöka få politiker, press och allmänhet att intressera sig för frågan.

I juli 2004 åkte jag tillsammans med Richard Stallman och en tysk FFII-aktivist på en föreläsningsturné till Baltikum och Finland. Under tre hektiska dagar besökte vi Vilnius, Riga, Tallin och Helsingfors, och pratade om mjukvarupatent. En skildring a resan med RMS i Baltikum finns publicerad på Gnuheter, med ytterligare länkar för den som är intresserad.

Före detta folkpartist

I slutet av åttiotalet blev jag aktiv inom folkpartiet, och deltog i valarbetet inför riksdagsvalen och folkomröstningen om EU.

Jag tjänstgjorde som nämndeman i Stockholms Tingsrätt två mandatperioder (1992-1998), och var under ett år även medlem av styrelsen för Stockholms Nämndemannaförening.

Jag var också med i styrelsen för Bromma lokalavdelning, tills jag flyttade till ett annat valdistrikt 1995, och slutade vara aktiv.

Sedan den 1 januari 2006 är jag inte längre medlem i folkpartiet.

Programmerare och småföretagare

1983 tog jag examen i matematik och datavetenskap vid Stockholms Universitet (Matematikerlinjen med datalogisk inriktning, 140p). Under studietiden undervisade jag i datalogi som assistent vid institutionen för numerisk analys och datalogi.

Från 1978 (parallellt med studierna) arbetade jag också deltid som programmerare på ett företag vid namn Skriptor, som var specialiserade på att göra fonetiska varumärkessökningar. Detta är något som efterfrågas av varumärkesombud och patentverk, och vi hade de skandinaviska patentverken och huvuddelen av de skandinaviska ombuden som kunder.

När jag avslutat universitetsstudierna fortsatte jag på Skriptor men på heltid, och kom att bli kvar där till år 2001. De första åren arbetade jag enbart som programmerare, men med tiden kom jag att bli allt mer intresserad även av den affärsmässiga delen av verksamheten.

Jag kom med i styrelsen för bolaget 1987, och blev vice vd 1991. Antalet anställda i bolaget varierade lite mellan åren, men låg runt 15-20.

1997 sålde vi bolaget till den europeiska marknadsledaren inom varumärkessökningar, ett belgiskt företag som ingår i den multinationella Thomson-koncernen. Efter försäljningen arbetade jag kvar med samma arbetsuppgifter som tidigare, tills jag lämnade bolaget för att bli min egen år 2001.

Sedan dess har jag, förutom att stå till förfogande som konsult åt min tidigare arbetsgivare, i huvudsak ägnat mig åt att programmera i C++ under Windows och Linux.

www.glindra.org har jag släppt ett öppen-källkodsprojekt som består av ett antal kommandoradsutilities för filhantering under Windows och Linux.

Dokumentationen för Glindra-programmen går att läsa on-line på doc.glindra.org. Koden är licencierad under LGPL, och finns tillgänglig för nerladdning från SourceForge.

En något utförligare version av mitt CV (på engelska) finns på www.glindra.org/about.html.

Jag bor i Nacka tillsammans med min fru Karin och vår son, född 2000.

Den här presentationen av mig själv finns även på www.glindra.se/pirat tillsammans med en del bilder (fria för publicering) och länkar till äldre artiklar.


Bloggen Christian Engström (pp) har flyttat till christianengstrom.wordpress.com.

Inga kommentarer: